O nama    Terapija solju    Često postavljana pitanja    Svedočanstva    Foto galerija   Cene i termini    Kontakt    HOME
Deca    Rezultati    Poboljšanje zdravlja    Indikacije i kontraindikacije    Sportovi
Astma  Sinuzitis   Polenska groznica   Hronična obstruktivna bolest pluća   Infekcija uha   Bronhitis   Kašalj   Ekcem   Psorijaza
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Često postavljana pitanja

 

1. Šta je Terapija solju?

Slana terapija je tretman mikroklimom, stvorenom raspršivanjem slanog aerosola. To je terapeutski metod zasnovan na principima mikroklime prirodnog slanog rudnika (speleoterapija), što predstavlja produženo izlaganje specifičnoj mikroklimi pećine i slanih rudnika. To je patentirani metod u kome aerosol suve soli igra važnu ulogu u olakšanju zdravstvenih problema i korišćen je za pacijente koji imaju hronične opstruktivne bolesti pluća i druge respiratorne probleme.


2. Kako radi Terapija solju?

Terapija solju koristi patentiranu tehnologiju - raspršivač suvog, slanog aerosola – da bi stvorio atmosferu slane pećine/slanog rudnika, pomoću kontrolisane terapeutske mikroklime. Vazduh koji dolazi iz medicinskog uređaja je jonizovan i zasićen prirodnim supstancama - niska koncentracija lekovitog, visoko disperzivnog, suvog i slanog aerosola. Pacijent sedi u veštačkoj slanoj pećini, udiše suvu supstancu koja se odmah transportuje do najsitnijih bronhija i ostalih delova respiratornog trakta. Kada stigne tamo gde treba, topi se i privlači sitne nečistoće koje kasnije pacijent iskašlje ili ih organizam sam eliminiše metaboličkim procesima kroz krvotok. Ovaj tretman eliminiše uzrok svih zapaljenskih respiratornih bolesti (svih infekcija donjeg i gornjeg respiratornog trakta, astmu, bronhitis i alergiju) uništavajući bakterije i obnavljajući zdravlje.


3. Koji simptomi mogu biti tretirani Terapijom solju?

 • Bronhititis i hronični bronhitis
 • Astma
 • Alergija
 • Infekcija uha
 • Nedostatak daha, opstrukcije u grudnom košu
 • Nakon akutne penumonije
 • Pušački kašalj (uključujući i pasivne pušače)
 • Kašalj sa gustim, lepljivim ispljuvkom koji se teško izbacuje
 • Suv paroksizmalni kašalj sa dugim razmacima
 • Učestale infekcije respiratornog sistema
 • Faringitis
 • Sindrom preosetljivosti na različite hemikalije
 • Sinuzitis
 • Respiratorne alergije na industrijska i kućna zagađenja
 • Rinitis
 • Tonzilitis
 • Ekcem
 • Psorijaza


4. Kakve rezultate pacijenti mogu da očekuju?

Lekari su primetili da su stotine pacijenata bili uspešno tretirani Speleoterapijom (tretmani u prirodnoj slanoj pećini) u Kanadi, Rusiji, Mađarskoj, Rumuniji, Poljskoj, Australiji i Nemačkoj od 1940. godine. Nakon tretmana, lakše su disali, simptomi kao što su kijanje, kašalj i kratak dah su bili smanjenog intenziteta, korišćenje lekova je značajno umanjeno. Slana terapija imitira prirodno slano okruženje i pacijenti doživljavaju pozitivne rezultate u roku od 7 do 30 dana.


5. Kako se manifestuje poboljšanje zdravlja pacijenata?

Kao rezultat terapije, bronhije se obnavljaju, disanje postaje lakše i disajna funkcija se poboljšava. To vodi normalizaciji rada ostalih telesnih sistema. Zahvaljujući jačanju imunog sistema pacijent postaje zdraviji, ređe oboleva, i živahniji je. Kod pacijenata koji boluju od astme i krupa, zapaljenje koje izaziva spazam bronhija  prestaje i prohodnost bronhija se normalizuje, što vodi ka nestanku astmatičnih napada i napada kašlja.


6. Da li se Terapija solju preporučuje za decu?

Terapija solju je 100% prirodna terapija, oslobođena veštačkih  elemenata. Tretman je pogodan za decu bilo kog uzrasta (čak i za bebe stare samo mesec dana). Deca brzo reaguju na tretman i veoma je efikasan kod njih. Više informacija možete pročitati ovde.


7. Koje su prednosti Terapije solju u poređenju sa klasičnom medicinom?

Terapija solju je metod koji nema rizika. Dok moderna farmaceutska sredstva pružaju efikasno olakšanje kod hroničnih bolesti, postoje i ozbiljna neželjena dejstva tih lekova koja se javljaju kod dugotrajne upotrebe. Stalna terapija lekovima je povezana sa mogućnošću pojave alergije ili reakcije usled nagomilanih toksina, razvoja antibiotske tolerancije na određene vrste mikroorganizama i trajno oštećenje imunog sistema.


8. Koliko je sigurna Terapija solju?

Terapija solju je 100% prirodna, sigurna i netoksična. Obezbeđuje efikasno i dugotrajno olakšanje od različitih respiratornih bolesti. Može se koristiti kao komplementarni tretman terapiji lekovima ili kao samostalni.


9. Kakva je razlika između inhalatora suvom solju i Slane pećine?

Srce Slane pećine je medicinski uređaj, nazvan Raspršivač suve soli (halogenerator), koji neprekidno stvara i kontroliše suvu slanu aerosolnu mikroklimu. U halokomori se tokom tretmana neprekidno meri i kontroliše koncentracija soli, veličina čestica, vlažnost, temperatura i održava nivo negativno naelektrisanih jona.


10. Koje su prednosti Slane pećineTerapije solju u odnosu na originalnu sredinu u pećinskom rudniku soli?

Za razliku od prirodne slane pećine, veštačka Slana pećina sa našim specijalnim raspršivačem je kontrolisano okruženje u kome  su koncentracija slanog aerosola, temperatura i vlažnost konstantni i veličina slanih aerosol čestica je kontrolisana (1-5 mkm). Vazduh je hipobaktericidan, bez alergena i obogaćen aerosolom suvog natrijum hlorida.

Tretman u našoj Slanoj pećini traje 60 minuta i pacijenti imaju 10-30 tretmana u zavisnosti od njihovog stanja. Međutim, u prirodnoj slanoj pećini, ljudi treba da provedu 2-3 sata dnevno u periodu od 2-3 meseca.


11. Da li se i po čemu Vaša Slana pećina izdvaja u odnosu na druge u našoj zemlji?

U našoj Slanoj pećini koriste se difuzori suve soli visokog kvaliteta, koji proizvode kontrolisanu mikroklimu unutar Slane pećine.

Jedna od veoma bitnih karakteristika naše Slane pećine je i medicinska stručnost našeg osoblja, kao i stalni konsultantski tim vodećih stručnjaka u oblasti pulmologije, što garantuje ozbiljan pristup i detaljno razmatranje dijagnoza, te su i predložene terapije adekvatne, a efekat lečenja visok.


12. Šta znači to da je vaša mikroklima kontrolisana?

Neke Slane pećine imaju uređaj koji duva slan vazduh pre ili ponekad i tokom tretmana. U ovom slučaju nema postavljenih senzora u sobi i zato uređaj ne može da prilagodi veličinu čestica ili koncentraciju. Očigledno da ovi uređaji ne mogu da prilagode uduvavanje vazduha veličini ili obliku svake prostorije ili potrebama svih pacijenata koji imaju različite respiratorne probleme. Zato će i isceljujući efekat biti mnogo manji u nekontrolisanim mikroklimama nego u kontrolisanim, gde se informacije svake sekunde šalju uređaju koji može neprekidno prilagođavati parametre da bi obezbedili stabilan i efikasan aerosol.


13. Zašto deca češće pate od respiratornih bolesti?

Prirodni odbrambeni mehanizam respiratornog sistema nije potpuno razvijen pre devete godine starosti. Tokom ovog perioda čak i veće čestice zagađenja mogu dospeti u njihova pluća zato što cilijum ne može da ih filtrira. Drugi razlog je što su deca niža i samim tim udišu vazduh koji se nalazi niže. Vazduh je uvek više zagađen što je bliži zemlji. Treći razlog je što deca udišu vazduh češće od odraslih. Oni udišu zagađeniji vazduh nepotpuno razvijenim sistemom za filtriranje u poređenju sa odraslima.


14. Zašto imate so u prostoriji?

Dve tone soli na zidovima i podu je postavljeno u dekorativnu svrhu i da prostoriju održi sterilnom. Raspršivač suve soli je uređaj koji je odgovoran za lekovitu mikroklimu.


15. Zašto je promenljiva vlažnost važna u pećini?

Vlažnost u prostoriji treba da bude između 40-70%. Ako je vazduh previše suv ili previše vlažan, efikasnost terapije će opasti, pošto čestice ne mogu da prodru do najsitnijih delova pluća (alveola). To je razlog zbog kojeg fontane ili drugi slični uređaji ne mogu biti instalirani u Slanoj pećini.


16. Šta mogu da radim sa mojom decom tokom terapije?

U posebno dizajniranoj dečijoj sobi Slane pećine, deca se animiraju igračkama i knjigama. Pažnju im posebno zadržava veliki akvarijum sa raznovrsnim vodenim svetom, kao i plazma TV sa kog se emituju popularni crtani filmovi.


17. Mislio sam da so nije dobra za telo. Zašto je dobra za pluća?

Prekomerno unošenje soli u organizam se vezuje za visok krvni pritisak koji povećava rizik od srčanog udara. Međutim, tokom Terapije solju vi udišete suvi slani aerosol u respiratorni sistem, tako da so ne odlazi u vaš stomak, srce, bubrege. Koncentracija  soli u Slanoj pećini je 1-10 mg na kubni metar, a normalna preporučena dnevna doza soli za odrasle je 6 gr. Iz ovoga vidite da je količina unete soli u vaš respiratorni sistem zaista mala. Čak i kada biste tu količinu pojeli to ne bi bio okidač ni za jedan problem. Međutim, u plućima ta so uništava bakterije, smanjuje zapaljenje i količinu sluzi.


18. Koliko je sterilna mikroklima u Slanoj pećini?

Mikroklima je 3 puta čistija u Slanoj pećini nego što je u operacionoj sali bolnice, tako da je gotovo nemoguće dobiti bilo kakvu infekciju ili bakterije tokom tretmana. Stabilna hipoalergijska i hipobakterijska sredina se stalno održava u prostoriji za terapiju. Procena kontaminacije mikrobima tokom tretmana haloterapije pokazuje da 1m3 sadrži od 90-200 saprofitnih organizama (u skladu sa standardima SZO za sterilnost vazduha, 1m3 treba da sadrži manje od 300 mikroba). Ako bi bilo koja bakterija dospela u Slanu pećinu i ne bi bila uništena tonama soli koja se nalazi u pećini, bila bi sigurno izbačena napolje petnaestominutnom ventilacijom nakon svake terapije.

 

[ Vrh stranice ]

 
Novo radno vreme Slane pećine

Radnim danima: 9:00-21:00 h
Subotom i Nedeljom: 9:00-17:00 h


Besplatno merenje kapaciteta pluca

Svaka čast, dragi vlasnici! Jako nam je lepo i već smo vas preporučili. Držimo vam pesnice za ovaj plemeniti posao.
Mama, Danka Carić

Terapija je super! Deluje... Svi ste divni i ljubazni... Ambijent je predivan... Dolazićemo uvek.
Tamara P.

Bile smo četiri puta. Opuštajuće je i primetile smo pomak na bolje, osećamo da smo raspoloženije, zadovoljnije, lakše dišemo, poboljšao nam se kvalitet kože.
Osoblje je vrlo ljubazno, nasmejano i predusretljivo...
Dve Milice

Slana pećina je fantastična. Već prva terapija pomaže. Lakše se spava, lakše diše. Prostor je relaksirajući, osoblje jako profesionalno i prijatno, kao i kompletan ambijent.
Svakako preporučujem i zdravima kao preventivu.
P.S. Koža je primetno čistija posle svakog tretmana.
Ivana

Prezadovoljni pećinom, efektom, osobljem!!!
Porodica Randjelović

Oduševljena sam dečijom sobom! Zamak, akvarijum, sve je predivno. A što je najbitnije, moje dete se već posle druge terapije ne budi noću zbog zapušenog nosa.
Marija P.

Prvog dana kad sam došao jedva sam mogao da dišem kroz nos i stalno je bio sluzav. Redovno sam dolazio na terapije i posle nekoliko dolazaka osetio sam manji pritisak u sinusima, noću sam bolje disao a i moje glavobolje su nestrale. Nastavljam terapiju…
Goran B.

Prodisala sam posle prvog dolaska, maramice su bile na pravom mestu, bravo…
Marija O.

Došla sam u Slanu Pećinu na nagovor prijateljice… Treći dan već nemam glavobolju… za divno čudo. Hvala vam!
Biljana O.

Iako mi zbog reakcije na terapiju neprestano curi nos (što je dobro), jedva čekam sledeću terapiju. Atmosfera je divna, osoblje stručno i ljubazno, mogu da se opustim i uživam čitavih sat vremena.
Kaca B.
Ključne reči
terapija solju beograd, lečenje solju, sinuzitis, astma, polenska groznica, kašalj, hpob, ekcem, bronhitis, haloterapija beograd, infekcije uha, slana pećina beograd, slana pećina deca, aerosol, halogenerator, inhalacija solju, respiratorni sistem, respiratorne infekcije, pluća, aleveole, alergija, disanje, curenje iz nosa, prehlada, pomoćno lekovito sredstvo, slana soba, slana soba haloterapija, slana soba deca, hrkanje, pušački kašalj, iskašljavanje
 

SLANA PEĆINA Gračanička 1, Beograd   SLANA PEĆINA © 2014 Sva prava zadržana
tel. 011/ 32 83 988, 011/ 32 83 989   mob. 060 55 000 44    e-mail: info@slanapecina.rs   web design > deoposla.com

eXTReMe Tracker