O nama    Terapija solju    Često postavljana pitanja    Svedočanstva    Foto galerija   Cene i termini    Kontakt    HOME
Deca    Rezultati    Poboljšanje zdravlja    Indikacije i kontraindikacije    Sportovi
Astma  Sinuzitis   Polenska groznica   Hronična obstruktivna bolest pluća   Infekcija uha   Bronhitis   Kašalj   Ekcem   Psorijaza
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljene kliničke studije i rezultati Terapije solju kao leka za respiratorne probleme

 

Terapija solju je bila primenjena na grupu od 118 pacijenta (51 muškarac i 67 žena), starosti od 16 do 62 godine sa različitim vrstama hroničnih nespecifičnih plućnih bolesti. Kod svih pacijenata bolest je bila u stadijumu dugotrajnog pogoršanja. Pre tretmana 95% pacijenata grupe ispitanika je kašljala, polovina od njih (47%) je imala jake napade kašlja sa oskudnim lepljivim ispljuvkom. Većina pacijenata (81%) je patila od astmatičnih napada, tako da je jedna trećina njih koristila kombinaciju lekova koja je to kontrolisala. Ispitivanjem je otkriveno grubo i otežano disanje u 58% pacijenata.

60% pacijenata je dobilo osnovnu terapiju (beta-agonisti, bronhodilatatore, kortikosteroide, itd.), efekat je bio nedovoljan da se postigne potpuna remisija. Pacijenti nisu uzimali nikakve antibakterijske lekove. 

Kontrolnu grupu je predstavljalo 15 pacijenata (7 žena i 8 muškaraca) starosti od 18 do 56 godina. Placebo terapija se sastojala samo do 10 sesija sugestivnog muzičkog programa uz prikazivanje slajdova u jednoj običnoj sobi.

Stanje pacijenata je bilo svakodnevno procenjivano od strane medicinske supervizije, kroz funkcionalne i laboratorijske testove pre i nakon Terapije solju, kao i svakog sedmog dana tokom celokupnog tretmana. Serija ispitivanja kontrolne grupe se sastojala od testova sličnih testovima za glavnu grupu pacijenata.

Bolest
Broj pacijenata
Bronhijalna astma
87
Blaga
32
Srednja
34
Teška
21
Hronični bronhitis
26
Neobstruktivni
12
Obstruktivni
14
Citična fibroza
5
Ukupno
118

Nakon 3-5 sesija Terapije solju 70-80% pacijenata (po nozologiji) je pokazalo poboljšanje: iskašljavanje veće količine ispljuvka koji je bio manje lepljiv i lakše se izbacivao; ređe se javljaju napadi kašlja ili teškoće sa disanjem. Neki od pacijenata sa jakom i blažom bronhijalnom astmom (BA) (35 pacijenata – 27% od ukupnog broja) su imali teškoće da izbace sluz i kašalj se pogoršao tokom 3-4 dana nakon 3-4 sesije. Čini se da je ovo pogoršanje bilo usled privremene drenaže koja je nastala zbog povećane sekrecije sluzi i izbacivanja starih ugrušaka iz manjih bronhija.

Izdisajna dispneja se pojavila ili postala izraženija kod 18 pacijenata (15% slučajeva) u različito vreme tokom Terapije solju. To su bili uglavnom pacijenti koji su imali astmu nastalu usled vežbanja ili aspirina. Nijedan pacijent se nije žalio da se loše osećao tokom Terapije solju.

Do kraja celog tretmana Trapijom solju, svi pacijenti su se osećali bolje, spavali su bolje, nisu imali slabost i zamor i njihov nervni sistem se stabilizovao. Analiza kliničkih simptoma je pokazala da je broj astmatičnih napada i respiratorna nelagodnost značajno smanjena u poređenju sa početnim stanjem (81% i 52%, odnosno, p<0.001). Broj astmatičnih napada se takođe smanjio i kod pacijenata koji su imali kombinovanu terapiju (32% i 2%, odnosno, p<0.001).

Kašalj se ređe javljao (95% i 70%, odnosno, p<0.001), kašalj je postao lakši, produktivniji, količina sputuma se smanjila, kašalj je postao mukozalni. 

Broj pacijenata sa znacima vazomotornog rinitisa se smanjio (61% i 24%, odnosno p<0.001).

Kortikosteroidi su ukinuti u 50% slučajeva (11 pacijenata) koji su imali kortikosteroidnu terapiju (22 pacijenta). To su bili slučajevi kod kojih su kortikosteroidi za inhalaciju bili prepisani kao antiinflamatorni agensi. Kod 7 pacijenata je bilo moguće smanjiti dozu. Četrdeset i jedan pacijent (60% pacijenata koji su se inhalirali beta-agonistima) su mogli da prekinu uzimanje beta-agonista ili da smanje dozu. Smanjenje (ili ukidanje) uzimanja bronhodilatatora i kortikosteroida za inhalaciju je bio jedan od indikatora dobrobiti za pacijente.

Kliničko istraživanje potvrđuje da se stanje kod 85% pacijenata sa blagom ili umerenom bronhijalnom astmom, 75% sa jakom BA, 98% sa hroničnim bronhitisom i cističnom fibrozom, poboljšalo nakon Terapije solju. Pacijenti su pregledani 6 do 12 meseci nakon prvog tretmana Terapijom solju. Nije viđeno pogoršanje bolesti od trećeg do dvanaestog meseca. Prosečan period remisije je bio 7.6 – 0.9 m. Većina pacijenata (60%) nije koristila lekove niti tražila medicinski savet.

Pozovite 060/ 55 000 44 za Vašu prirodnu terapiju solju

 

 
Novo radno vreme Slane pećine

Radnim danima: 9:00-21:00 h
Subotom i Nedeljom: 9:00-17:00 h


Besplatno merenje kapaciteta pluca

Svaka čast, dragi vlasnici! Jako nam je lepo i već smo vas preporučili. Držimo vam pesnice za ovaj plemeniti posao.
Mama, Danka Carić

Terapija je super! Deluje... Svi ste divni i ljubazni... Ambijent je predivan... Dolazićemo uvek.
Tamara P.

Bile smo četiri puta. Opuštajuće je i primetile smo pomak na bolje, osećamo da smo raspoloženije, zadovoljnije, lakše dišemo, poboljšao nam se kvalitet kože.
Osoblje je vrlo ljubazno, nasmejano i predusretljivo...
Dve Milice

Slana pećina je fantastična. Već prva terapija pomaže. Lakše se spava, lakše diše. Prostor je relaksirajući, osoblje jako profesionalno i prijatno, kao i kompletan ambijent.
Svakako preporučujem i zdravima kao preventivu.
P.S. Koža je primetno čistija posle svakog tretmana.
Ivana

Prezadovoljni pećinom, efektom, osobljem!!!
Porodica Randjelović

Oduševljena sam dečijom sobom! Zamak, akvarijum, sve je predivno. A što je najbitnije, moje dete se već posle druge terapije ne budi noću zbog zapušenog nosa.
Marija P.

Prvog dana kad sam došao jedva sam mogao da dišem kroz nos i stalno je bio sluzav. Redovno sam dolazio na terapije i posle nekoliko dolazaka osetio sam manji pritisak u sinusima, noću sam bolje disao a i moje glavobolje su nestrale. Nastavljam terapiju…
Goran B.

Prodisala sam posle prvog dolaska, maramice su bile na pravom mestu, bravo…
Marija O.

Došla sam u Slanu Pećinu na nagovor prijateljice… Treći dan već nemam glavobolju… za divno čudo. Hvala vam!
Biljana O.

Iako mi zbog reakcije na terapiju neprestano curi nos (što je dobro), jedva čekam sledeću terapiju. Atmosfera je divna, osoblje stručno i ljubazno, mogu da se opustim i uživam čitavih sat vremena.
Kaca B.
Ključne reči
terapija solju beograd, lečenje solju, sinuzitis, astma, polenska groznica, kašalj, hpob, ekcem, bronhitis, haloterapija beograd, infekcije uha, slana pećina beograd, slana pećina deca, aerosol, halogenerator, inhalacija solju, respiratorni sistem, respiratorne infekcije, pluća, aleveole, alergija, disanje, curenje iz nosa, prehlada, pomoćno lekovito sredstvo, slana soba, slana soba haloterapija, slana soba deca, hrkanje, pušački kašalj, iskašljavanje
 

SLANA PEĆINA Gračanička 1, Beograd   SLANA PEĆINA © 2014 Sva prava zadržana
tel. 011/ 32 83 988, 011/ 32 83 989   mob. 060 55 000 44    e-mail: info@slanapecina.rs   web design > deoposla.com

eXTReMe Tracker