O nama    Terapija solju    Često postavljana pitanja    Svedočanstva    Foto galerija   Cene i termini    Kontakt    HOME
Deca    Rezultati    Poboljšanje zdravlja    Indikacije i kontraindikacije    Sportovi
Astma  Sinuzitis   Polenska groznica   Hronična obstruktivna bolest pluća   Infekcija uha   Bronhitis   Kašalj   Ekcem   Psorijaza
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program za poboljšanje sportskih dostignuća

 

Haloterapija se sprovodi u veštačkim slanim pećinama za poboljšanje sportskih dostignuća koja je usmerena na pulmonalna ograničenja za dostignuća u sportu.

Ako ste sportista, znate da se i najmanja prednost računa, haloterapija za poboljšanje sportskih dostignuća vam može pomoći da pređete tu granicu tokom takmičenja.

Osnovni cilj svakog sportiste je da dostigne svoj maksimalni potencijal. Jedna od najvažnijih odrednica za tu mogućnost je poboljšanje njihovog sistema za disanje. 

Primer slabog disanja:

 • Ograničava razmenu kiseonika
 • Smanjuje izdržljivost i performanse
 • Povećava stvaranje mlečne kiseline, a kasnije će sportisti imati zaostali bol u mišićima
 • Povećava dehidrataciju
 • Povećava pojavu grčeva u mišićima
 • Značajno produžava vreme oporavka nakon takmičenja
 • Podiže puls
 • Povećava anksioznost
 • Smanjuje koncentraciju
 • Povećava mogućnost za povredu na treningu ili na takmičenju
 • Smanjuje nivo energije
 • Doprinosi slabijem spavanju

Cilj Haloterapije / Terapije solju u sportskom programu je da normalizuje disanje. Kada telo radi u granici svojih psihološki normalnih parametara ono može da poveća nivo dostignuća. Snaga i izdržljivost su maksimalni i sve ovo gore navedeno je preokrenuto. Sportisti nalaze da jednom, kada je njihovo disanje korigovano, mogu da postignu bolje rezultate sa manje disanja. To znači da bi sportisti imali više vazduha u rezervi i otuda bi imali optimalne ili bolje rezultate. Kada hoćete da pobedite, morate da dostignete tu granicu.

Poznata respiratorna stanja i pulmonalna ograničenja kod sportista:

 • Opstrukcije u disanju koje vode do smanjenja postignutih rezultata
 • Povećana bronhijalna osetljivost
 • Izlaganje alergenima iz vazduha i ostalim neželjenim česticama koje se unose disanjem
 • Respiratorne bolesti i stanja kao što su astma, alergija i zapaljenja disajnih puteva


Rešenja

Klinički je dokazano da inhalacija suvim slanim aerosolom uspešno održava potrebe sportista, i to na sledeći način:

 • Čisti sluz iz disajnih puteva i na taj način uklanja opstrukciju protoka vazduha
 • Poboljšava mukocelularni mehanizam čišćenja kod astmatičara kao i kod zdravih osoba
 • Balansira vlažnost sluzokože disajnih puteva
 • Obezbeđuje antizapaljenski i baktericidni efekat
 • Reguliše bronihijalnu hiperosetljivost
 • Poboljšava funkciju pluća
 • Pomaže da se očiste nepoželjne čestice iz pluća
 • Prirodan tretman za astmu, bronhitis i sinuzitis

Zato, integracija Haloterapije sa ostalim nefarmakološkim terapijama vodi ka boljoj funkciji pluća i poboljšava rezultate kako u prevenciji tako i kao terapija respiratornih problema kod sportista.


Zašto sportisti imaju potrebu za poboljšanjem funkcije pluća?

Sportisti koji se nalaze u okruženju izloženi su zagađenju i imaju povećan rizik da razviju vežbama indukovani bronhospazam.

Hlor u bazenima za plivanje i hemikalije koje se nalaze u mašinama za popravljanje ledene površine na klizalištima, mogu da budu dodatni rizik za određenu populaciju sportista. Sitne čestice i gasovi kao što su ugljen monokisd i azot dioksid, kojih ima u velikoj količini u zatvorenim klizalištima i hlor iz bazena za plivanje mogu delovati kao alergijski “okidači” i mogu pogoršati bronhijalni spazam kod sportista koji imaju predispoziciju za vežbama indukovani bronhospazam.


Vežbama indukovani bronhospazam

Sportisti koji se takmiče u sportovima sa visokim nivoom protoka i razmene gasova ili sportovima izdržljivosti češće imaju simptome vežbama indukovanog bronhospazma od onih koji se bave sportovima sa malom potrošnjom kiseonika. Naročito se javlja u sportskim disciplinama u kojima se zahteva izdržljivost, kao što je skijanje, plivanje, dugotrajno trčanje, u kojima je potrošnja kiseonika povećana tokom dužeg perioda i na treningu i na takmičenju, čime je povećan gubitak vode iz tela i sužavanje disajnih puteva. Vežbama indukovani bronhospazam se više javlja u zimskim sportovima, i kako se tvrdi, razlog tome je sužavanje disajnih puteva usled hladnoće i relativno povećanje reaktivne hiperemije u pulmonalnoj vaskulaturi. Veoma je važno za sportiste, sudije i trenere koji nadgledaju sportiste u ovim sportovima “povećanog rizika” da budu svesni činjenice povećane učestalosti vežbama indukovanog bronhospazma u toj sportskoj populaciji.

Stopa bronhospazma povezana sa vežbanjem kod sportista, kreće se od 11 do 50% i do 90% lica sa astmom će imati vežbama indukovani bronhospazam.

Doktor Tomas Lund iz Bispebjerg bolnice u Kopenhagenu je rekao da više od jedne trećine sportista koje je ispitivao imaju simptome poremećaja respiratornog trakta, a 21% ima astmu.


Nedostaci farmakološke terapije

Najuobičajenija terapija koja se preporučuje za smanjenje ili prevenciju simptoma sportistima koji imaju vežbama indukovani bronhospazam je profilaktička upotreba bronhodilatatora (na primer, ß2-receptor agonisti), kao što je albuterol neposredno pre vežbanja. ß2-agonisti se smatraju najefikasnijom terapijom za prevenciju simptoma vežbama indukovanog bronhospazma kod astmatičara. Tretman sa 2 udisaja kratko-delujućeg ß2-receptor agoniste neposredno (15 minuta) pre vežbanja će obezbediti maksimalnu bronhodilataciju za 15 – 60 minuta od vežbama indukovanog bronhospazma za najmanje 3 sata kod većine pacijenata. Međutim, preterana upotreba ß2-agonista se pokazala da rezultira tahifilaksijom i pogoršava simptome vežbama indukovanog bronhospazma i astme.

Pozovite 060/ 55 000 44 za Vašu prirodnu terapiju solju

 

 
Novo radno vreme Slane pećine

Radnim danima: 9:00-21:00 h
Subotom i Nedeljom: 9:00-17:00 h


Besplatno merenje kapaciteta pluca

Svaka čast, dragi vlasnici! Jako nam je lepo i već smo vas preporučili. Držimo vam pesnice za ovaj plemeniti posao.
Mama, Danka Carić

Terapija je super! Deluje... Svi ste divni i ljubazni... Ambijent je predivan... Dolazićemo uvek.
Tamara P.

Bile smo četiri puta. Opuštajuće je i primetile smo pomak na bolje, osećamo da smo raspoloženije, zadovoljnije, lakše dišemo, poboljšao nam se kvalitet kože.
Osoblje je vrlo ljubazno, nasmejano i predusretljivo...
Dve Milice

Slana pećina je fantastična. Već prva terapija pomaže. Lakše se spava, lakše diše. Prostor je relaksirajući, osoblje jako profesionalno i prijatno, kao i kompletan ambijent.
Svakako preporučujem i zdravima kao preventivu.
P.S. Koža je primetno čistija posle svakog tretmana.
Ivana

Prezadovoljni pećinom, efektom, osobljem!!!
Porodica Randjelović

Oduševljena sam dečijom sobom! Zamak, akvarijum, sve je predivno. A što je najbitnije, moje dete se već posle druge terapije ne budi noću zbog zapušenog nosa.
Marija P.

Prvog dana kad sam došao jedva sam mogao da dišem kroz nos i stalno je bio sluzav. Redovno sam dolazio na terapije i posle nekoliko dolazaka osetio sam manji pritisak u sinusima, noću sam bolje disao a i moje glavobolje su nestrale. Nastavljam terapiju…
Goran B.

Prodisala sam posle prvog dolaska, maramice su bile na pravom mestu, bravo…
Marija O.

Došla sam u Slanu Pećinu na nagovor prijateljice… Treći dan već nemam glavobolju… za divno čudo. Hvala vam!
Biljana O.

Iako mi zbog reakcije na terapiju neprestano curi nos (što je dobro), jedva čekam sledeću terapiju. Atmosfera je divna, osoblje stručno i ljubazno, mogu da se opustim i uživam čitavih sat vremena.
Kaca B.
Ključne reči
terapija solju beograd, lečenje solju, sinuzitis, astma, polenska groznica, kašalj, hpob, ekcem, bronhitis, haloterapija beograd, infekcije uha, slana pećina beograd, slana pećina deca, aerosol, halogenerator, inhalacija solju, respiratorni sistem, respiratorne infekcije, pluća, aleveole, alergija, disanje, curenje iz nosa, prehlada, pomoćno lekovito sredstvo, slana soba, slana soba haloterapija, slana soba deca, hrkanje, pušački kašalj, iskašljavanje
 

SLANA PEĆINA Gračanička 1, Beograd   SLANA PEĆINA © 2014 Sva prava zadržana
tel. 011/ 32 83 988, 011/ 32 83 989   mob. 060 55 000 44    e-mail: info@slanapecina.rs   web design > deoposla.com

eXTReMe Tracker